Simon Åkesson Ypma klar for Follo – Follo
Foto: Vidar Kalnes

Simon Åkesson Ypma klar for Follo

Kolbotngutten Simon Åkesson Ypma er klar for Follo. Keeperen kommer fra divisjonskollega Falk der han er inne i sin tredje sesong. Tidligere i håndballkarrerien har han voktet målet for Viking Stavanger (nå en del av Ryger) og Sandnes. Han har fått erfaring fra både Rema 1000 ligaen og 1 divisjon i løpet av tiden i Rogaland. 

Simon startet sin håndballkarriere i vår samarbeidsklubb Kolbotn før han tok steget til Nordstrands gutter 16 lag som på det tidspunktet hadde et lag i Bringserien. Etter at ungdomsskolen var unnagjort flyttet Simon til Sävehofs håndballgymnas i Gøteborg og han fullførte videregående skole hos den svenske toppklubben. Simon har også vært en del av LM-98. 

I løpet av tiden i Falk har han spilt mot Follo i flere kamper. For de som husker hjemmekampen mot Falk i fjor var det nettopp Simon som «stengte butikken» og Follo tapte til slutt med 1 mål 24-25 i favør laget fra Horten. I den kampen ble Simon registrert med en redningsprosent på 49% og 23 redninger i følge den offisielle statistikken.  

Neste sesong vil han gå inn som en av 3 keepere i Follos keeperteam. Kontrakten gjelder ut sesongen 2024/2025 og han vil være keepertrener for rekruttlaget i tillegg til keeperrollen på a-laget. 

For de som måtte lure på etternavnet Åkesson Ypma så kommer navnet Åkesson fra Simons mamma som er svensk, og navnet Ypma kommer fra Simons farfar som opprinnelig er fra Nederland. 

Simon: «Jeg gleder meg til å komme til Follo neste sesong» 

Hvordan ser du på det å komme hjem igjen til Follo-regionen? 

«Det ser jeg fram til. Jeg begynte jo å spille håndball i Sofiemyrhallen en gang på barneskolen for Kolbotn. Men jeg har aldri spilt for Follo som junior eller senior. Jeg kjenner Jørn Rune Andersen (trener Follo Rekrutt) fra før, jeg hadde han som trener i Nordstrand. 

Jeg har spilt sammen med Morten (Oldertrøen) i Falk og jeg har vært sammen med Bjørnar (Pedersen) på LM98 samlinger tidligere. I tillegg må jeg jo nevne at Mikkel (Vestli) er lillebroren til en barndomskamerat av meg fra Kolbotn. Jo, det skal bli bra å komme hjem igjen», sier 1999-modellen fra Kolbotn. 

Hva er planen din i tillegg til å spille for Follo? 

«Jeg skal være med som keepertrener for Follo Rekrutt i tillegg til å spille for a-laget, det er noe jeg ser fram til. Blant annet har jeg vært innom Wang Ung tidligere som trener og jeg har fått erfaring der med å jobbe som keepertrener. Det er noe jeg liker, det er gøy å jobbe med unge keepere som vil opp og fram» 

«Idag studerer jeg på Universitetet i Sørøst-Norge som ligger i Horten. Jeg har et år igjen på ingeniørstudiet og jeg håper på å få flyttet over til samme studie på Oslo Met» 

«Kjæresten min er fra Myrvoll. Hun bor og studerer i Oslo. Planen er at vi skal flytte sammen» 

Hvordan ser du på Follo som klubb? 

«Jeg er imponert over organisasjonen rundt Follo HK. Det er flinke folk i og rundt klubben. Trenerteamet virker bra og det er stor bredde i trenerteamet. Jeg har hatt gode samtaler med Lukas (Karlsson) og Mads (Gulbrandsen). Ser fram til å jobbe med Mads som keepertrener, en engasjert og kunnskapsrik type. I Falk har vi også en flink keepertrener (Geir Reiersen) og jeg utvikler meg mye med dedikerte keepertrenere. Det hadde jeg også i tiden i Sävehof og der fikk jeg med mange gode erfaringer»

«Bra med en dedikert junioravdeling i Follo som gjør det bra. Skal Follo bli en toppklubb er det viktig med en egen junioravdeling. I Sävehof ser jeg nå at flere av de jeg gikk sammen med på videregående spiller idag for a-laget og de vinner SM gull. En egen junioravdeling gir en god base for spiller rekruttering og det er viktig for en toppklubb» 

Hvordan ser du på din håndballfremtid? 

«Follo ligger i en god posisjon for å ta det neste steget opp mot Rema 1000 ligaen. Det er så klart et mål om å få spille i eliteserien. Jeg hadde fine samtaler med Lukas før jul om blant annet tankene til Follo om å komme seg opp i eliteserien og bygge opp et lag som blir å regne med over tid. En guttedrøm er så klart å få spille i utlandet» 

«Jeg er fortsatt målvakt for Falk ut sesongen og den skal fullføres med stil. Målet er å få til gode kamper framover»

«Simon har stått bra i flere sesonger nå. Han er en eksplosiv type, med gode reflekser og han er god til å lese skudd. Han er en utrolig hyggelig fyr som vil noe med håndballen»  

Lukas Karlsson – Hovedtrener Follo HK

Hovedtrener Lukas Karlsson: «Simon vil skape et godt keeperteam sammen med de andre hos oss» 

Hvilke kvaliteter ser du i Simon? 

«Han er halvt svensk så han starter med en pluss», sier Lukas med en god porsjon glimt i øyet før han fortsetter. 

«Simon har stått bra i flere sesonger nå. Han er en eksplosiv type, med gode reflekser og han er god til å lese skudd. Han er en utrolig hyggelig fyr som vil noe med håndballen»  

Hva forventer du av keeperteamet? 

«De blir et bra keeperteam som skal hjelpe hverandre for å lykkes. De er forskjellige som keeperprofiler og det er bra. De utfyller hverandre på en god måte. Det blir et veldig bra keeperteam, det er jeg helt sikker på» 

Dette skriver Østlandets Blad

Sportslig leder Torbjørn Andersen: «Med Simon på plass vil vi få et keeperteam med en fin bredde» 

«Vi får en bra keepertype som har hatt en del fine år i senior håndballen. God målvakt og har stengt mange kamper. Han er den typen vi gjerne vil ha hos oss med dedikasjon og vilje. Simon er en dedikert gutt. Han har lokal tilhørighet. Han kommer opprinnelig fra vår samarbeidsklubb Kolbotn som er et stort pluss» 

«Neste år får vi et godt keeperteam, 3 spillere med litt ulik kompetanse. Et keeperteam med en fin bredde» 

Vi ønsker Simon velkommen til Follo. Heia Follo!