Historisk dag for Rullestolhåndball i Norge! – Follo

Historisk dag for Rullestolhåndball i Norge!

Follo HK Rullestolhåndball så dagens lys 01.03.2015. Det skulle gå hele 4 år før neste Rullestollag ble etablert. Og ytterligere 3 år før enda et lag ble rullet i gang.

Bak fra venstre – Erik Horgen, Thomas Solstad, Eirik Brøste Fossnes, Oskar Olafssen, Synnøve Horgen, Laila Horgen
Foran fra venstre Andrine Moskness, Elisabeth Nes, Harald Røed, Iver Høgden Mæle, Victoria Hagerup, Jannicke Ø. Andresen

Lørdag 07.05.2022 ble dermed en ny historisk dag for Norsk rullestolhåndball. Elverum håndball inviterte til avkast for sin nye satsing. Men før vi kommer inn på lørdagens kick-off så må vi se litt på historien.

Follo HK Rullestolhåndball

Follo HK Rullestolhåndball etablert i mars 2015. Laila Horgen tok oppdraget med å etablere satsingen etter en hevendelse fra Norges Håndballforbund, og med på laget fikk hun Oskar Olafsson. Et kjent navn for de som er glad i håndball. Drammenspilleren fra Oppegård var den gang a-lags spiller hos Follo HK og tok ansvaret som hovedtrener med Synnøve Horgen som assistenttrener. Hele familien Horgen la til rette for satsingen og spillere fra Follo HK bidro på treningene.

Bak fra venstre: Laila Horgen, Synnøve Horgen, Eivind Nordseth, Thomas Solstad, Oskar Olafssen, Erik Horgen, Elisabeth Nes, Peter Funkquist, Eivind Åsheim, Eirik Brøste Fossnes
Foran fra venstre Ida Grønn, Helena Brest, Harald Røed, Jannike Ø. Andresen, Iver Høgden Mæle, Victoria Hagerup, Vibeke Kristiansen, Siri Marlene Yu, Andrine Moksnes

Nye ildsjeler

Ingen klubb uten ildsjeler. Noen varer evig og andre kommer til. Det er ikke få timer som er lagt ned av Erik og Laila Horgen. Men etterhvert kommer en ny trio inn som trenere og assistent-trenere. Susanne, Helene og Thea Utgård har gjort en uvurderlig jobb for klubben.

Helene Utgård, Erik Horgen, Thea Utgård, Laila Horgen, Susanne Utgård.

Årstad IL Rullestolhåndballag

I 2019 ble Årstad IL Rullestolhåndballag etablert. Igjen en historisk dag. Follo HK var tilstede og første trening ble ledet av Susanne og Helene Utgård. Årstad IL er i dag et aktivt lag som spiller kamper i 6 divisjon og dermed har lagt en foreløpig mal på hvordan kamper kan avvikles. Noe av utfordringen med kun 2 rullestollag i Norge er en egen serie. Neste sesong blir det kamper i 5 divisjon for Follo HK Rullestolhåndball. Endelig blir det regelmessige kamper.

Årstad Rullestolhåndball med Susanne og Helene Utgår på besøk. Foto: Tove Lise Mossestad

Elverum Rullestolhåndball

Ildsjeler er viktig, og det hender de flytter på seg. Så når Susanne meldte neste stopp Elverum tenkte vi at ildsjel er tapt. Men heldigvis tok vi feil.

Etter valget falt på Elverum tok det ikke lang tid før Susanne Utgård kontaktet Markedsjef i Elverum Håndball, Kalle Björkman om muligheter for å få starte opp et Rullestollag under Elverum-paraplyen. Etter et kort møte med klubben, skulle det ikke gå lang tid før avgjørelsen ble tatt.

Elverum HK med Susanne Utgård i spissen inviterte Follo HK Rullestolhåndall til avkast og dermed ble det en ny historisk dag i rullestolhåndballen. Når en storklubb som Elverum Håndball inviterer til prøvetrening så skaper det stor interesse utenfra. Follo Media var selvsagt på plass, men tilstede var også TV2 Sporten, Elverum Media, Stiftelsen Vi og Olympiatoppen. Vi kan trygt si at media dekningen ble ivaretatt.

Første trening i Elverumshallen

«Vi håper at når en storklubb som Elverum viser vei, så vil flere klubber i Norge kommer etter» sa Laila Horgen etter økta i Elverumshallen. «Norges Håndballforbund kommer til å etablere et landslag, så nå ligger alt til rette for satsing både for bredde og topp»

Vi håper at når en storklubb som Elverum viser vei, så vil flere klubber i Norge kommer etter

Laila Horgen
Susanne Utgård

Kjempe suksess

Det er alltid spennende å starte opp noe nytt. Elverum hadde invitert Follo HK Rullestolhåndball og a-lagsspillere fra Elverum for å sikre en god første økt. Et godt førsteinntrykk er alltid bra. Og for en økt vi fikk. Spillerne fra Follo er som veteraner å regne i Rullestolhåndball. Elisabeth Nes, Victoria Hagerup og Harald Røed har vært med helt fra starten i 2015. Med seg hadde de trenerduoen Helene Utgård og Mathias Bolivar Jakobsen, og ikke minst Oddvard Hauge, Thor Erik Strand, Carl Erik Moksnes, Vladimir Karlov og Marcus Kavaleff.

14 nye spillere

14 nye spillere stilte på økt i Elverum og det var ikke vanskelig å se at det mange satte pris på det nye tilbudet. Her fikk vi se spillere som ikke hadde prøvd ballspill fra rullestol tidligere, spillere som hadde spilt rullestolbasket og hockey, samt A-lagsspillere som ikke helt hadde taket på rullestol.

Tidligere Follo HK spiller og Kaptein i Elverum, Thomas Solstad hadde tatt med seg Niclas Fingren, Josip Vidovic og Christopher Hedberg. De tre sistnevnte fikk sitt første møte med Rullestolhåndball og normalt svært drevne spillerene fikk kjenne at det ikke er like lett å skulle manøvere en rullestol samtidig som de skal kaste ball.

En spennende ny satsning er startet og vi i Follo HK Rullestolhåndball ser frem til mange gode kamper både i Elverum og Nordre Follo.

Rullestolhåndball er en idrett som passer for mange. Det benyttes et klassifiseringssystem, som enkelt forklart vil si at hvert lag må være sammensatt av ulike spillertyper med ulike fysiske forutsetninger

Susanne Utgår og Frida Eggen – Elverum Rullestolhåndball

Vi trenger flere lag

Nå har vi tre flotte lag i Norge, og håper at flere klubber vil implementere Rullstolhåndball i sin satsning.
Follo HK har stått i spissen og ser nå frem til å få Årstad og Elverum på besøk 18-19 juni i Stil Arena. Og når det legges til rette for kamper så kommer til og med Sävehof på besøk. Dette gleder vi oss til.

Vil du spille rullestolhåndball?

Rullestolhåndball passer spillere fra 16 år og oppover. Det er lagt tilrette for bredde og topp.

Follo HK Rullestolhåndball – Kontakt: Laila Horgen – 928 96 003
Elverum HK Rullestolhåndball – Kontakt: Susanne Utgård – 988 55 098
Årstad Rullestolhåndball – Kontakt: Ida Sofie Grude – 976 72 765

Supporterne med de store hjertene
Gamle kjente fra Follo HK Rullestolhåndball. Thomas Solstad og Harald Røed.
Elisabeth Nes
Marcus Kavaleff
Thomas Solstad
Victoria Hagerup
Thor Erik Strand
Vladimir Karlov
Carl Erik Moksnes
Harald Røed
Helene Utgård
Mathias Bolivar Jakobsen
Niclas Fingren
Christopher Hedberg
Oddvard Hauge
Elisabeth Nes
Josip Vidovic
Laila Horgen
Thomas Solstad
Helene Utgård