Historien om klubben i vårt hjerte – Follo
Ole Jan Johansen - Jubileum 2020

Historien om klubben i vårt hjerte

Solen steker i de dype skoger. Jeg har nettopp gått ut av bilen. I det fjerne kan jeg se ærverdige Siggerudhallen. Sakte, men sikkert beveger jeg meg forbi den nye skateparken, og stiller meg utenfor hallen som har vært med på å skape mange Follospillere.

Fra god avstand kan jeg se moden komme imot meg. Ikledd en rød t-skjorte med Follo logoen godt synling. En av «The founding fathers» smiler mot meg. Det er Ole Jan Johansen, også kjent som Mr. Siggerud.

Ole Jan Johansen – Foto: Tor Solstad

Han drar frem nøklene og låser opp dørene til kontoret på Siggerud. Frem på pulten sin legger han frem en mappe fylt av dokumenter. Vi setter naturligvis med god avstand fra hverandre. Jeg legger frem telefonen og setter den på opptak. Nå starter historie timen om Follo Håndball.

Begynnelsen på Follo Håndballklubb

På 80-tallet hadde Follo-regionen to kjente håndballag, Kolbotn og Fredensborg/Ski. I den perioden ble det innkassert fem seriemesterskap fordelt på de to. 

Etter et tiår med oppturer for regionens to flaggskip, startet en mer turbulent tid. Kolbotn rykket ned, og Fredensborg/Ski led samme skjebne. Klubbene prøvde senere å få til et samarbeid rett etter nedrykkene, men det gikk seg ikke til og Fredensborg/Ski ble avviklet i 1997. Kolbotn fortsatte på egenhånd.

Rundt samme tid som Kolbotn og FSB/Ski gikk ned i divisjonsystemet, startet Ås/Vestby et samarbeid i 1991. De kalte seg for Follo.

Siggerud Håndballklubb begynte også i det stille å bygge seg oppover. Vinteren 97`så folk i klubbene Fredensborg/Ski for seg et samarbeid. Det var stor belastning å styre klubbene hver for seg. Anført av Rune Nilsen (daværende leder i Akershus håndballforening) bestemte de seg for å legge ned FSB/Ski. Spillerne skulle nå flyttes til Siggerud, som spilte i 2. divisjon. 

Etter litt graving i dokumentene innsendt til forbundet, skjønte Ole Jan Johansen at ikke alt var helt etter boka. Etter en ny gjennomgang beholdt Siggerud navnet og plassen i 2. divisjon. Fredensborg/Ski var nå ferdig som klubb.

Siggerud, Langhus og Ski slo seg sammen i 1997. De dannet laget som den gang het «Skeidar HK». 
Rivaliseringen som en gang var mellom FSB/Ski og Kolbotn gikk nå videre til de nye lagene i regionen. Ole Jan smiler når han tenker på de knalltøffe oppgjørene mellom Skeidar HK og Follo.

Follo rykket opp til 1 divisjon i 98`og Skeidar i 99`. I 2000 skulle begge møtes igjen.

I den perioden så begge lagene utfordringer. Follo var kjent for å ha mange gode unge spillere dyktige folk i styret og en bra organisasjon. Mens Skeidar var besatt av de mer eldre og rutinerte. Klubben hadde bra økonomi og en bunnsolid elitetankegang. En av lederne var Jan Magnor.

Jan Magnor – Ole Jan Johansen – Foto: Bernt Olsen

I kulissene begynte klubbene å prate sammen. Follo kalte inn et møte med Skeidar, Kolbotn og Nordby. Første møtet forteller Ole Jan at var en suksess. Etter diskusjoner internt i Kolbotn, valgte de å ikke bli med å satsningen.

Skeidar og Follo var enige i det meste. Alt fra spillerlogistikk til markedsføring. 

– For å gjøre en lang historie kort, så visste at her var muligheten til å få til et samarbeid forteller Ole Jan mens han blar i papirene.

«THE FOUNDING FATHERS»

Mennene som stod for stiftelsen var følgende: Per Eggum, Jan Magnor, Ole Jan Johansen fra Skeidar HK. Bjørn Johansen, Arne Modal, Bernt Hartvedt fra Follo og Vidar Nordby fra Nordby.

Infomøte September 2000 – Vidar Nordby (Skeidar/Follo HK), Jan Tormodsæther (Ås), Odd Arne Rogaland (Langhus), Christer Sandvik (Siggerud), Øistein Westgaard (Kolbotn), Tore B. Kristiansen (Ski), Morgan Juul (DFI) – Arkivfoto: Østlandets Blad

Ole Jan skryter voldsomt av denne gjengen. Han beskriver det som «et meget bra apparat».

Årsmøtene godtok at klubbene skulle slå seg sammen, og klubben ble stiftet 07.06.2000.

Historiefortelleren titter en sjelden gang opp fra papirene sine. Han beskriver hvordan de slet med å få godkjenning fra håndballforbundet. Det ble en «drakamp», men «The Founding Fathers» karret i land en godkjenning i september.

– Vi lykkes så bra fordi vi jobbet parallelt med breddeklubbene. Her delte vi ideer om klubbledelse, treninger, og fremtidsplaner. Jan Tormodsæter og Vidar Nordby gjorde en kjempejobb.

VEIEN VIDERE

Deretter startet jobben med å skape et for klubben. De tok kontakt med alle lokale medier, og skapte oppmerksomhet rundt klubben. 

Lars Abelsen, Erik Horgen og Roger Johansen fikk ansvaret for å styre klubben fra parketten. Ole Jan fremhever kompetansen til de nevnte, og syntes det var viktig at man fikk innslag fra de tidligere rivaliserende klubbene.

-Lars (Abelsen) var veldig fersk i sin trenerkarriere, men vi hadde kjempetro på han. Og bra ble det!

Knut Hansen, Trond Saugen og Boger gjorde en kjempejobb de og. 

Lars Abelsen – Follo HK 2011

Videre ble folk enige om at klubben skulle være stasjonert i Ski. Selv om det var ulike idrettsråd, ble konklusjonen slik. Follo HK skulle også trene i hallene rundt i regionen, slik at alle fikk en følelse av «eierskap».

Det ble etablert et styre, og der ble en kjent skikkelse valgt som styreleder.

-Jeg var så heldig å bli leder i Follo første året, humrer Ole Jan Johansen.

Hva var ambisjonene når dere startet opp klubben?

-Det var at klubben skulle ha tilbørlighet i Ski kommune og drive elitepreget seniorhåndball i Follo åpner Ole Jan.

Follo Håndballklubb skulle være en seriøs og velfungerende klubb for distriktets talenter.
Klubben skulle være ledende på å utvikle toppidretten i regionen.

-Dette er viktig å få med seg. Breddeidretten måtte utvikles og vi måtte få med oss partnerklubbene våre.

Tanken var at man skulle få med ressurspersoner fra alle klubbene i regionen. En tanke som mange mener, burde være like aktuell i dag.

Det måtte også bygges en trygg økonomisk plattform. Det for å forsikre ansvarlig drift av klubben.

I det Ole Jan skal finne frem informasjon om økonomien, så skjønner han at papirene ikke er helt sortert. Rundt 2 minutter senere lyser han opp, og forteller at klubben var flere hundre tusener i pluss.

-Det skal sies at vi jobba j*vlig mye dugnad da.

Var ikke helt fornøyd

Selv om mye virket lovende, var ikke gjengen i Follo fornøyd. Det tok for lang tid å få opparbeidet en god kontakt med breddeklubbene. Samt var spillerstallen ikke helt på det nivået som skulle til for å rykke opp i eliten.
Etter oppstarten av Follo i 2000, la klubben en strategiplan for 2003-2006. Ole Jan forteller hvordan han og Jan Magnor samlet regionens talenter til treningssamlinger i Siggerudhallen. Det skulle bane vei for en ny æra som vi skulle få mye glede av fremover. Den gyldne årgangen med Flack, Knudsen, Jøndal, Juul og resten av den lokale «banden» sørget for opprykk til eliteserien i 2008. De hadde også gleden av å løfte NM20 trofeet i Oslo Spektrum. 

Oppturer og nedturer

Etter den enorme oppturen i 2008, fulgte det flere gode sesonger for Follo i den øverste divisjonen. I 2010 var de rødkledde tilbake i Spektrum, hvor det ble et surt 24-20 tap mot Haslum. Noen sesonger til ble det i det gjeveste selskap, før klubben rykket ned i 2013. 

https://www.facebook.com/follohk/videos/258272878785732

I 2014/2015 sesongen klarte klubben 3. plass i 1 divisjon, og var klare for kvalikk-kamper mot Bækkelaget SK. Der ble det to klare tap, og det var duket for et nytt år i 1 divisjon. 

Dusan Poloz, Tomsen Helland Markegård, Ole Jan Johansen

I 2018/2019 sesongen hentet klubben inn Martin Lysdahl Hansen fra Tvis-Holsterbro. Anført av han og de lokale talentene, rykket Follo opp til «Rema 1000-ligaen». Det ble kun èn sesong der for den lokale gjengen, før et nytt nedrykk var klart. 

Ole Jan Johansen – Jubileum 2020
Dette har Nicklas Knudsen drømt om lenge. Sammen med keeperne Sebastian Bentzen og Jonas Svith Fløttum kunne han juble etter at NM-gullet var sikret. – Foto: Christian Clausen.

12 år etter den såkalte «gullårgangen» til Follo, er det guttene født 10 år senere som er kjernen i Follo Håndball. 98-årgangen er nå de som skal være med å løfte klubben videre til nye høyder.