Lukas Karlsson – en moderne leder og trener – Follo

Lukas Karlsson – en moderne leder og trener

Follos hovedtrener går nå inn i sin andre sesong med ansvar for Follos a-lag. Lukas har en stor spillerkarriere bak seg med en gullkantet håndball-CV etter å ha spilt på elitenivå i tre ulike land. Han har 93 landskamper for Sverige med deltagelse i 5 seniormesterskap for «Söta bror».

Lukas bor i Askim sammen med sin kone Ida Bjørndalen Karlsson og parets tre barn Oskar (7 år) samt tvillingene Kristina og Texas (4 år). Ida har selv en lang karriere bak seg som spiller for elitelag i Norge og Danmark. Hun har vunnet både seriemesterskap og Champions League og har flere landskamper for Norge med gull og sølv fra EM på merittlista.

Med andre ord kan familien Karlsson trygt kalles en håndballfamilie.

Hvorfor ble du håndballtrener Lukas? 

Lukas har tatt trenerutdannelsen trener 3 og holder nå på med trener 4. «Jeg ble kaptein som relativt ung i et av klubblagene jeg spilte i og har nok alltid tatt ansvar. Flere har sagt til meg underveis i min spillerkarriere at jeg burde satse som trener når jeg ikke skal spille mer selv. Jeg har alltid vært engasjert og interessert i idretten vår. Det tok litt tid før jeg bestemte meg helt og jeg var litt usikker på om jeg kunne satse som trener med tre små barn hjemme. Det var Ida som til slutt sa selvsagt burde du satse som håndballtrener. Jeg har ikke angret et sekund»

Flere tidligere spillere som har blitt trenere sier at de mer nervøs før kamp som trener enn det de var som spiller. Er det samme sak for deg Lukas? «Ja, definitivt. Jeg er utrolig spent på kampdagen fram til fløytesignalet går. Når spillerne varmer opp vil jeg helst gjøre noe annet enn å sitte på benken å se på oppvarmingen. Jeg tar gjerne en prat med maskotter eller kanskje noen sponsorer før kampstart. Som spiller var det enklere å regulere spenningen selv, da kunne jeg løpe litt ekstra på oppvarmingen om jeg var ekstra spent før match.» 

En moderne leder

Lukas fremstår som en moderne leder. Han er opptatt av engasjement i laget, der laget skal ta ansvar for egen utvikling og resultat. Hva betyr det da? «vi har så klart en del spillsystem som vi jobber med, men i vårt spillsystem er det rom for at spillerne kan være kreative og de kan komme med egne meninger om hvordan vi burde løse ulike saker. Det betyr at spillerne tar et stort ansvar for det vi holder på med på banen. De tenker selvstendig og de kan tenke utenfor boksen om de behøver det», svarer Lukas.

Follos hovedtrener mener at det er viktig å få med seg folk på den planen som er lagt å få alle til å kjenne eierskap. «Jeg tror på at det er viktig å få med seg folk på det skal vi gjøre og få de til å tro på vårt prosjekt. Det er avgjørende at vi får folk med oss på reisen. Av og til må man heve stemmen kraftig om noe ikke fungerer som det burde. Men generelt tror jeg ikke på at alt for mye «kjeftsmell» er det som skal til for å bli god»

Når det kommer til spiller rekruttering gjør Lukas det sammen med sportslig leder Torbjørn Andersen. I jakten på nye spillere er personlighet og spillerprofil minst like viktig som det håndballtekniske. «Vi samarbeider godt når vi skal jobbe med eventuelle forsterkninger. Torbjørn ser utrolig mye håndball og har et stort nettverk. Vi starter alltid med å se hva vi allerede har i klubben før vi skal ut å hente spillere utenfra. Når vi identifiserer mulige spillere bruker vi mye tid på å hente inn informasjon om spilleren. Det er dreier seg ikke bare om det håndballtekniske, men hva slags type dette er og hvordan eventuelt den spilleren kan passe inn hos oss. Vi vil ha inn folk som er treningsvilje og kan bidra inn i vår gode treningsgruppe. Vi vil absolutt ikke ha inn folk som ikke er villige til å legge igjen det som behøves på trening» 

Follo er en spennende klubb. Det er en klubb med drømmer.

Lukas Karlsson

Follo er en attraktiv klubb

Lukas kom til Follo først som spiller fra Bækkelaget. Som bakspiller i Follo var han i en periode spillende trener sammen med Martin Lysdahl Hansen. De siste to årene har han hatt hovedansvaret for a-laget.Hvorfor valgte han Follo og hva tror han om klubben? «Follo er en spennende klubb. Det er en klubb med drømmer. En klubb med dyktige folk rundt klubben. Enten det er frivillige, sponsorer, styret, sportslig ledelse eller trenere. Alt er med på å legge et godt grunnlag for å bygge en toppklubb. Klubben tør også å satse på yngre folk. De turte å satse på meg som ung trener. Det er også en klubb med drømmer. Kanskje det skyldes tiden med Fredensborg/Ski som vant flere titler? Området og kommunen har hatt en toppklubb tidligere og folk vet at det er mulig»

Norges mest spennende trenerduo?

Håndball kjennere visker at Follo trolig har blant landets mest talentfulle trenerpar i duoen Lukas Karlsson og Adrian Saastad. Stemmer det Lukas? «Hehe, for meg handler det om mer enn Adrian og meg. Vi har Axel (Reimblad, fysisk trener), Mads (Gulbrandsen, keepertrener) og Ivar (Lysjø, materialforvalter) som alle er en del av trenerteamet. Felles for alle i vårt team er at de tar ansvar utover den rollen de har på papiret. De er med å tar ansvar for helheten og hele laget. Det er en av våre styrker som trenerteam. I sum har vi mye kompetanse på benken. I tillegg har vi Torbjørn (Andersen, sportslig leder) som er utrolig engasjert og interessert i idretten vår som gjør at vi som ansvarlige for det sportslige i klubben har et godt team. Vi er en gjeng som jobber godt sammen på trenersiden. Det skaper også tryggheten som er viktig for å prestere. Vi kan være uenige og diskutere saker i trenerteamet, men når vi møter gutta (spillerne) er vi enige og samlet som trenerteam»

Adrian Saastad er ny assistent trener for a-laget og hovedtrener for rekruttlaget inn i denne sesongen. Adrian og Lukas kommer til å jobbe tett sammen noe Lukas ser fram til. «Adrian og jeg har en god kjemi og vi utfyller hverandre godt. Vi er begge veldig engasjerte i sporten, vi ser begge mye håndball og utveksler ideer for hvordan vi kan utvikle laget videre. I vår nye modell blir det også naturlig med et tett samarbeid mellom a-laget og rekruttlaget. Adrian er på alle a-lagstreninger og jeg skal være med på flere rekrutt treninger på den måten får tett samarbeid og gjør det lettere med samarbeid a-lag og rekruttlag»

Spillerutvikling og spillerglede 

Lukas er opptatt av spillerutvikling og spillerne skal ha spilleglede uavhengig av om du er 17 år eller 30 år. «Det er utrolig viktig at man har glede i det man holder på med. Det er mye trening over tid som skal til for å bli god. Da er det viktig at man glede, spilleglede, helt enkelt glede seg til trening og kamp» Spillerutvikling er et emne som Lukas er opptatt av. Det betyr ikke at han bare er opptatt av unge talenter. «uavhengig av alder må spillerne ha en glød, en lyst til å utvikle seg som spiller. Når spillerne tar til seg feedback og prøver på det vi nettopp har snakket om viser de at de klarer å ta til seg innspill som kan hjelpe de til å bli bedre. Som trener er det spennende å være med på utviklingsreisen til spillerne og se at de tar steg framover over tid»

Mest opptatt av det offensive eller defensive?

Follos hovedtrener var en meget dyktig bakspiller som kunne både spille opp andre og avslutte selv. Er Lukas mest opptatt av det offensive eller defensive?«Flere tror nok at jeg er mest opptatt av det offensive spillet. Men sannheten er at jeg synes at forsvarsspill er utrolig fascinerende, jeg blir utrolig glad når forsvarsspillet sitter som det skal. I forsvar er vi avhengige av å drille spillerne mer. Spillerne er avhengig av å vite hva sidemannen gjør for at vi skal lykkes. Å få til samarbeidet og samhandling i forsvar er noe vi bruker mye tid på og som trener dette arbeidet utrolig fascinerende»Hva så med det offensive spillet? «Min trenerstil er at jeg ønsker at spillerne tenker selv og tar ansvar for vårt banespill. Som nevnt tidligere har vi ulike offensive spillsystem og formasjoner, men vi tillater også å gi plass til spillernes egen kreativitet. Det er viktig synes jeg og i Follo har vi mange kreative spillere som kommer med gode forslag til hvordan vi kan løse deler av vårt offensive spill. På den måten er de også med å tar et stort ansvar for at vi skal lykkes som lag»

Råd til unge spillere

For mange unge spillere er det attraktivt å spille hos Lukas. Lukas er en dyktig fagmann og engasjert til tusen i treningsarbeidet. Hvilke råd har han til unge spillere?«Idag skal alt gå veldig fort og det er kanskje for mye utålmodighet hos mange unge. Trening over tid er det som skal til for å blir god. Det er veldig få som har et talent som for eksempel Sander Sagosen. De aller fleste må legge igjen mye arbeid over lenger tid for å få framgang. For de som vil opp og fram er det noen tøffe og krevende år fra junior til senior spiller. Jeg mener at de aller fleste burde ha litt bedre tid og ta steg for steg. Se på (Sander) Lothe, Tobias (Skonnord Hansen) og (Sander) Smestad. De har gjort en god jobb over lenger tid og i en alder av 22 eller 24 år har de blitt etablerte a-lags spillere.Unge spillere idag burde heller gjøre opp en status når de er 22-23 år. Det tar tid å utvikle seg og de aller færreste er yngre enn 22-23 år før de er helt klare som seniorspiller. I tillegg mener jeg at det er viktig at man har noen som en slags sparringspartner som man stoler litt ekstra på. Det kan være for eksempel en forelder som kan litt om håndball, et familiemedlem eller noen andre man kjenner godt. Idag er utrolig mange som har en mening om hva som skal til for å bli god, alle har en mening. Det kan av og til være vanskelig for unge spillere å ta stilling til alt. Snakk heller med noen du stoler på og vær tålmodig. De aller fleste må legge igjen mye trening over tid for å blir god»

Vi er klare!

«Vi er klare for årets sesong», avslutter Lukas før han må løpe til nok en trening der han deltar engasjert nede på parketten for å utvikle laget videre til en ny sesong.

Sesongstart i årets 1.divisjon er søndag 3.9.2023 kl. 18:00 i Nøtterøyhallen.

Kampen ser du i Nøtterøyhallen, TV2 Sport eller i Østlandets Blad (Direktesport)