Historisk samarbeid – Follo
red mottled abstract dark and moody background with a messy, grunge, vintage feel with a hint of noise added to create texture with copy space

Historisk samarbeid

Historisk samarbeid: Nordre Follo samles til ett håndballrike – alle klubbene er enige

ENIGE: Spillere fra samtlige av klubbene som nå er med å samle Nordre Follo til ett håndballrike. Foto: KNUT STENSETH ØB

Artikkel skrevet av Knut Stenseth Østlandets Blad 4/3-21

Alle stridsøkser er begravet. Samtlige klubber i Nordre Follo, både på gutte- og jentesiden, inngår nå et historisk håndballsamarbeid både om topp og breddesatsingen. For abonnenter

LANGHUS: Det betyr at Kolbotn, Siggerud, Oppegård, Ski, Langhus og toppsatsingene Follo Rullestolhåndball, Follo HK og Follo HK Damer skal jobbe tett sammen de nærmeste årene.

Det har ikke alltid gått knirkefritt tidligere, men nå er alle innstilt på å få til en felles toppsatsing i de to eliteklubbene. Samtidig vil samarbeidet gjøre klubbene i stand til å gi spillere i de aldersbestemte klassene et bedre tilbud. Der en eller flere klubber har få spillere i enkelte årganger, kan man nå for eksempel gi disse et tilbud i en av partnerklubbene. Mulighetene er mange.

Utnyttelse av ressursene

Spesielt har samarbeidet mellom Ski og Kolbotn sammen med Follo HK vært vrient å få til på herresiden. Uten at noen av klubbene skal ha mer eller mindre skyld for det enn andre.

– Det er helt riktig, men vi har på en måte hatt en dialog og et samarbeid med Follo over tid nå, sier Bjørn Kløvstad i sportslig utvalg i Kolbotn Håndball.https://a48448e0e2769a6fccedcd6920e14fd5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Nå virker det som om man kan få til noe. Viljen er til stede hos alle parter.

– Tobben (Torbjørn Andersen) tok kontakt i august i fjor. Diskusjonene begynte, og det har endt med at vi nå har fått med alle klubbene i Nordre Follo. Også på damesiden. Vi ser jo det at vi kan utnytte ressursene våre på en bedre måte. Kolbotn har forsøkt over tid å komme oppover i divisjonssystemet, har vært der oppe også. Sport er enkelt det. Det er bare å bruke penger, men du må ha en organisasjon som kan klare å drifte dette over tid. Det får de til i Follo-lagene. Da får vi heller være med å støtte opp rundt det, sier Kløvstad, og peker på at Follo HK kunne hatt et relativt solid lag med alle spillerne som nå er strødd utover i andre klubber, både i inn- og utland.

Fra Kolbotn er det nok å nevne Oskar Olafsson, landslagsspiller for Island, og Kristian Sæverås, proff i Tyskland.

Kløvstad er klar på at Kolbotns 3. divisjonslag på kvinnesiden, og 2. divisjonslag på herresiden nå blir en utviklingsarena.

– Nettopp. Vi skal ikke satse penger og bruke masse midler på de lagene. Det blir utviklingsarenaer, sier Kløvstad,

Frøet til det som nå skjer kan ha blitt sådd da Follo HK G20 vant NM forrige sesong, med en blanding av spillere fra både Ski og Kolbotn.

– Det var en positiv greie. Helt klart. Nå er vi en kommune. Nå har vi tilgang til alle arenaer selv. Det må vi utnytte. Dette tror jeg er et eksempel til etterfølgelse for andre aktiviteter i kommunen også. Idrett, kultur, whatever. I forhold til sammenslåingen mellom Oppegård og Ski er dette noe som kanskje kan bane vei for samarbeid også på andre områder, mener Kløvstad.

Ikke Ski, men Follo

Lene Lothe i Follo HK tror også håndballsamarbeidet har store muligheter for å lykkes denne gangen.

– Nå har det vært en prosess som har modnet over et par sesonger. I tillegg har samarbeidsklubbene pratet sammen uten at prestasjonsklubbene (Follo HK og Follo HK Damer) har vært til stede. Det har vært jobbet på flere plan, og blitt forankret over lang tid, sier Lothe.

Hun tror det er viktig for toppsatsingen at både herre og damelaget har rekruttlaget sitt under Follo-paraplyen.

– En av nøklene er at man har en lik modell på gutte og jentesiden. Slik at Ski ikke er rekruttlaget til Follo HK lenger, men det ligger under Follo.

Best mulig tilbud – til alle

På kvinnesiden har Langhus hatt et samarbeid med Follo HK Damer. Guttene har samarbeidet med Bækkelaget.

– Intensjonen nå er at alle klubbene skal være mer enige. Sette individet og spilleren i fokus. Det er enighet om å gi et best mulig spilltilbud i topp og i breddeklubbene i kommunen. Intensjonen er at man skal ha et tilbud som gjør at man kan spille på det nivået man ønsker, så lenge man vil, sier Ståle Karlsen i det sportslige utvalget til Langhus.

Begeistring og vekst

I en pressemelding fra klubbene står det følgende om formålet med avtalen:

Overordnet formål med samarbeidsavtalen er at samarbeidet gir vekst og skaper begeistring i alle klubber. Sammen skal klubbene jobbe for et godt tilbud som både favner bredde og topphåndballen i Nordre Follo Kommune. Follo HK og Follo HK Damer defineres som prestasjonsklubber. Kolbotn IL Håndball, Langhus IL Håndball, Oppegård IL Håndball, Siggerud IL Håndball og Ski IL Håndball defineres som partnerklubber.

Det er enighet om at Follo HK og Follo HK Damer skal ha toppsatsingen på senior og eldste juniorklasse. Partnerklubbene skal ha ansvaret for breddetilbudet i egne klubber, men skal søke samarbeid på de årsklasser der rekrutteringen er liten. Ved store årskull kan partnerklubbene, enten alene eller gå sammen om et juniortilbud på Niva 1 og/eller J/G18 Nasjonal serie (Lerøy), for de spillerne som ikke kommer med i troppen til prestasjonsklubbene eller eventuelt de spillerne som selv ikke ønsker å delta i en toppsatsing i prestasjonsklubbene.

Klubbene skal være i dialog i forkant av utarbeidelse i hverandres strategiplan/sportsplan, slik at det sikres en forankring hos alle klubber for et målrettet og positivt samarbeid.