Follo HK får en ny sjanse i det øverste selskap. – Follo
Andreas Björkman Myhr - Laila Horgen

Follo HK får en ny sjanse i det øverste selskap.

Idrettens voldgiftsrett har tatt Voldas klage til følge. 1. divisjon og Rema 1000-ligaen 2019/2020 må spilles på nytt

Denne artikkelen ble fornøyelig skrevet 1.april 2020

Det skapte sinne i Volda da Norges Håndballforbund besluttet å gi Rælingen tilbud om plass i neste sesongs Rema 1000-liga for kvinner. Da korona-pandemien stoppet sesongen lå Volda foran Rælingen på tabellen. Men på grunn av at laget hadde spilt en kamp mer enn Rælingen og hadde et lavere poengsnitt pr. kamp ble det Rælingen som fikk tilbudet om plass i neste sesongs Rema 1000-liga.

Avgjørelsen fra Idrettens voldgiftsrett vil sende sjokkbølger gjennom håndballnorge.

Ski: Avgjørelsen om at Rælingen ble tilbudt plass i neste sesongs Rema 1000-liga skapte som nevnt sinne i Volda, og avgjørelsen ble umiddelbart anket til Norges Idrettsforbunds anke- og appellutvalg. Der ble det umiddelbart innkalt til et hastemøte, og anken fra Volda ble avslått av et enstemmig styre. Men i Volda slo de seg ikke til ro med avgjørelsen, og ved hjelp av advokatene Metter Yvonne Larsen, John Christian Elden og Per Danielsen ble det forfattet en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS), i den sveitsiske byen Lausanne. CAS er enkelt forklart idrettens høyesterett, og en avgjørelse derfra kan ikke ankes. I likhet med anke- og appellutvalget til NIF tok CAS en hurtig avgjørelse. Avgjørelsen til CAS gikk heller ikke i Voldas favør, men det er en avgjørelse som snur opp ned på alt av Topphåndball i Norge neste sesong.

CAS har publisert avgjørelsen på sine franske nettsider, men Norges Håndballforbund venter til fredag med pressekonferanse

Undertegnede er også freelance-skribent for Norsk Topphåndball, og det er i den forbindelse jeg har fått fatt i korrespondansen rundt denne saken. CAS har publisert avgjørelsen på sine franske nettsider, så det er ingen hemmelig avgjørelse Follo Media nå er først i Norge med å publisere. Norges Håndballforbund har på grunn av koronakarantene hos nøkkelpersoner i PR/Media-avdelingen valgt å vente til førstkommende fredag med å innkalle til pressekonferanse om dette. Men i og med at dette i høyeste grad også angår Follo HK velger Follo Media å publisere saken.

Første divisjon og Rema 1000-ligaen for damer og herrer må spilles på nytt

Kort fortalt så sier CAS´ i sitt svar på anken fra Volda at Norges Håndballforbund har handlet i strid med idrettens regler når de valgte å avgjøre plasseringene i årets første divisjon og Rema 1000-liga basert på snittpoengene til lagene. De ga med det Volda rett i at det var feil å gi Rælingen tilbud om plass i eliten, men avgjørelsen sier, til Voldas store fortvilelse, heller ikke at det er de som skal få tilbudet. Den sjokkerende konklusjonen til CAS er:

-Håndballsesongen 2019/2020 annulleres for norsk førstedivisjon og Rema 1000-liga. Det skal ikke kåres vinnere, og ingen lag kan rykke opp eller ned. Sesongen må spilles på nytt igjen i 2020/2021, skrives det i svaret til Volda.

Volda Håndball

Avgjørelsen får bisarre følger, også for Follo HK

Som nevnt er CAS idrettens høyesterett og avgjørelser derfra kan ikke ankes. Leser man avgjørelsen videre dukker det opp flere oppsiktsvekkende detaljer.

-Alle lag må spille den kommende sesongen med det samme laget de startet den annullerte sesongen med. Det er kun spillere som av medisinske årsaker har valgt å legge opp som kan slippe å spille den kommende sesongen. Spillere som i løpet av den annullerte sesongen av en eller flere årsaker valgte å avbryte sesongen må stille seg tilgjengelig for sitt opprinnelige lag, men spilleren kan kun være med i det samme antall kamper han eller hun var tilgjengelige i den annullerte sesongen 

For Follo HK betyr dette mye, og det er en glad, men svært forvirra, styreleder, Laila Horgen, som får beskjeden om dette tirsdag ettermiddag.

-Dette er sjokkerende. Vi har hele tiden trodd vi skulle spille 1. divisjon neste sesong, og er godt i gang med å planlegge sesongens spillerstall. Senest i dag har vi signert avtale med Andreas Björkman Myhr, men nå viser det seg at vi må stille med den spillerstallen vi startet 2019/2020 sesongen med. Jeg vet ikke hvordan jeg skal kommentere dette noe mer nå, jeg er i fullstendig sjokk. Det blir styremøte på onsdag, slår en sjokkert styreleder fast.

Andreas Björkman Myhr – Laila Horgen

Jacob Aaquist må tilbake til Follo HK en halv sesong, og Halvard Lunde blir nektet å trappe ned.

Styreleder Laila Horgen er naturligvis svært overrasket over avgjørelsen på Follos vegne, men like sjokkert er hun på sin sønn, Aksel Horgens, vegne. Aksel har spilt i Drammen HK de siste tre årene og har signert kontrakt med danske Bjerringbro-Silkeborg. Planen hans var å flytte til Danmark i juni måned, men den kontrakten blir nå annullert. Han må tilbake til Drammen for å spille 2019/2020 sesongen på nytt.

-Jeg har bare så vidt rukket å snakke med Aksel om dette. Han er gråter som et barn og er sjokkert over avgjørelsen, men som alle andre må han akseptere utfallet, forteller Laila Horgen.

Det er flere enn Aksel Horgen som er sjokkerte over avgjørelsen til CAS. Jacob Aaquist som spilte den første halvdelen av sesongen for Follo HK før han flyttet hjem til Danmark vet ikke helt hva han skal tro når Follo Media tar kontakt.

-Det er det sykeste jeg har hørt, må jeg tilbake til Norge for å spille en halv sesong? Jeg hadde det på mange måter fint i Norge og Follo er et dejlig, men dette hadde jeg ikke sett for meg skulle skje. Men jeg er profesjonell håndballspiller og gjør selvfølgelig det som kreves og det som bestemmes av CAS, forteller en Aaquist, som også lurer på om han må bo i sin tidligere leilighet på Langhus.

Jacob Aaquist vender nå tilbake til Follo HK og Stil Arena.

Siggerudgutten Halvard Martin Lunde trodde han var ferdig som håndballspiller på toppnivå. Planene hans besto ikke av trening hver dag og kamper hver helg i en sesong til. Men CAS sier i sin dom at det kun er spillere som må legge opp av medisinske grunner som ikke må spille 2020/2021 sesongen.

-Det er nesten ikke til å tro. Jeg var helt innstilt på å legge opp, og jeg hadde planer om å flytte på meg for å jobbe. Det kan jeg bare glemme nå, om ikke legen min lager en legeerklæring på at jeg ikke kan spille mer. Men det er neppe meg legene prioriterer i disse dager, forteller Lunde før han legger til

-Noe positivt fører dette likevel med seg, nå får jeg sjansen til å score på noen av de sjansene jeg brant i fjor, smiler Siggerudgutten lurt

Halvard Martin Lunde får en ny sjanse på øverste nivå

Norges Håndballforbund forsøker å stoppe Follo Media

Verken representanter fra Volda eller Norges Håndballforbund vil kommentere saken da Follo Media tar kontakt tirsdag kveld. Det refereres til fredagens pressekonferanse, og Norges Håndballforbund er heller ikke begeistret over at Follo Media publiserer saken, til tross for at det er offentliggjort på CAS´ franske nettsider.

-Kan dere gi f….. i år skrive om dette. Vi må få tid til å lese kjennelsen og sette oss skikkelig inn i dette før vi offentliggjør noe som helst, nærmest roper Norges Håndballforbunds generalsekretær Erik Langerud inn i telefonrøret før han brått bryter samtalen.

Follo Media er stolt over å være det mediet som først publiserer denne saken i Norge, og vi vet at vi nå setter i gang et mediekjør helt uten sidestykke i norsk håndball og norsk idrett. Vi kommer tilbake med mer informasjon og flere kommentarer.

Sesongen 2019/2020 skal altså spilles på nytt igjen, for alle lag i Rema 1000-ligaen og 1. divisjon, med de samme spillerne og mot de samme lagene som opprinnelig gikk inn i den annullerte sesongen.

Du leste det først hos Follo Media.

For Follo Media
Magnus Gulliksen

1.4.2020