Follo HK er tilbake i det gode selskap! – Follo

Follo HK er tilbake i det gode selskap!

Forrige gang Follo HK var i Eliten het serien Postenligaen og det var i 2013-14. Den gang endte Follo HK på 12.plass med 5 seire, 1 uavgjort og 16 tap på 22 kamper. For 10 år siden (2009-10) hadde Follo HK sin beste sesong i eliten med 6.plass (24 poeng på 22 kamper).

Follo Media har kikket nærmere på adelskalenderen for herrer. På toppen av denne rankinglisten for 1965-2019 finner vi Fredensborg / Fredensborg/Ski med 818 poeng på 638 kamper (1,28 poeng/kamp). Siste sesong i øverste serie var 1995-96.

På de neste fire plassene finner vi Runar / Runar Sandefjord, Elverum, Drammen HK og Oppsal. Sandefjord TIF på 10.plass har best uttelling med 1,5 poeng/kamp. Vår partnerklubb Kolbotn er godt plassert som nummer 18 med 292 poeng på 286 kamper (1,02 poeng/kamp).

Med 127 poeng på 157 kamper (0,81 poeng/kamp) er Follo HK nummer 29 av 62 lag på listen. Det er 13 poeng opp til neste klubb på listen (OSI), så den plassen er innen rekkevidde neste sesong. Deretter er det ytterligere 31 poeng opp til Stavanger Håndball på 27.plass. Bakfra truer Halden TH med 110 poeng på 110 kamper så langt.

De siste fem sesonger har ØIF Arendal Elite tre serieseire og Elverum to. Likevel topper Elverum adelskalenderen samme periode foran ØIF Arendal Elite, Haslum, FyllingenBergen og Bækkelaget HE.

I fire av de fem siste sesongene har det vært 20 poeng eller større avstand mellom serievinner og siste sikre plass på tabellen, men avstanden har blitt mindre hvert år siden 2015-16. Forrige sesong var den jevneste av de siste fem sesongene. Det var bare 13 poeng mellom serievinner ØIF Arendal Elite (og nummer 2 Elverum) og Halden TH med 21 poeng på siste sikre plass. Bækkelaget HE (21), Nærbø (21) og Kolstad (22) klarte sluttspillplasser, så det var fight om den siste sluttspillplassen helt til siste serierunde.

Det har ikke vært vanlig at nyopprykkede lag overlever det første året i Eliteserien. For første gang de siste fem sesonger klarte de nyopprykkede lagene Runar Sandefjord (4.plass!) og Nærbø (7.plass) nettopp det – på bekostning av Falk Horten og Bodø HK, og Haslum klarte med et nødskrik å beseire Nøtterøy og beholdt  plassen i Eliteserien. Disse resultatene kan være svært oppmuntrende for både Follo HK og St.Hallvard.

Med tanke på Elverums sterke prestasjoner i Champions League og ØIF Arendal Elites fremganger i Europa er det nærliggende å tro at en jevnere serie er et tegn på kvalitetsheving de siste årene snarere enn det motsatte, eller hva? Hvis utviklingen fortsetter ligger det an til en meget spennende 2019-20 sesong!

Vi sees i hallen!

Follo Media 03.07.2019

Tekst: John André Jakobsen
Foto: Tor Solstad