Magnus underviser i statistikk

Jeg har en fast post i kampprogrammet som deles ut i hallen når vi spiller hjemmekamper. Spalten kalles «Speakers corner», og det var opprinnelig tenkt at den tilmålte plassen skulle brukes til å skrive noe småhumoristisk, og helst om håndball. Sånn har det ikke gått. Jeg har mista grepet på det å skrive noe litt festlig, så de siste gangene har det blitt litt mye alvor. Jeg skal forsøke å ta meg sammen, men kan ikke love noe.

Statistikken stemte nesten, og vi vinner med stor sannsynlighet i Trondheim

Teksten i programmet til kampen mot Viking TIF var det ikke så mange som leste. Det var veldig få tilskuere på kampen, dessverre. Jeg skrev litt om statistikk i programmet denne gangen, og siden det var så få som fikk lest det skal jeg oppsummere det helt enkelt her i dag. Det har seg sånn at vi er det laget som scorer flest mål i hele divisjonen, men dessverre er det er bare bunnlaget Vålerenga som slipper inn flere mål enn oss. Heldigvis har vi likevel en positiv målforskjell. Vi scorer mer enn vi slipper inn. Før kampen mot Viking TIF var gjennomsnittsresultatet vårt 31-29. Det betyr at du som kommer og ser Follo HK spille ball statistisk sett får oppleve 60 mål, eller en scoring hvert minutt, hele kampen i gjennom. Det er så underholdende at det av og til er litt vondt.

Politikere er bare opptatt av meningsmålinger og statistikk når resultatene taler til deres egen fordel. Den politiske varianten av statistikklesing har jeg besluttet å innføre hos oss også.

Jeg skulle nok innerst inne ønske at statistikken viste noen færre innslupne mål, men når det ikke er realiteten får vi «selge det inn» som underholdene. Ingen vil tross alt komme på kamp om det var en reell fare for at det ender 0-0.

Benjamin spilte også en helt fantastisk 1. omgang og fortsatte med den ville uttellingen han hadde mot Sandnes

Jeg var som vanlig ganske optimistisk før kampen og nevnte det også i kampprogrammet. Jeg forventet at vi kom til score det antall mål statistikken sa vi skulle gjøre, nemlig 31. Og statistikken stemte, vi endte på 31 scoringer. Men optimismen min gikk også ut på at vi kom til å slippe inn litt færre mål en de 29 statistikken sa vi kom til å slippe inn. Jeg tippa seier 31-25. Sånn gikk det ikke. Vi slapp inn 31, og jeg lærte at man aldri skal utfordre statistiske beregninger og dype analyser. Sluttresultatet 31-31 er veldig nære 31-29, som statistikken tilsa. Det bare to mål i avvik, og i og med at jeg har innført den politiske måten å lese statistikk, så kan vi med rette si at to mål er innenfor godkjent feilmargin. Og vi kan dermed konkludere med at min måte å lese statistikk på stemte 100 %.

 

Når det til slutt endte 31-31, og kampen ble som den ble, skal vi kanskje være fornøyd med resultat, ikke minst fordi resultatet ikke ødelegger vår statistikk. Selv om vi slapp inn to mål mer enn det statistikken tilsa på forhånd var ikke det nok til å endre på vårt gjennomsnittsresultat.  Skal vi tro på statistikken, og den har jeg bevist at vi skal stole blindt på, så vinner vi også neste kamp 31-29. Og hvem er det i mot? Det er mot Charlottenlund på bortebane den 29. januar. Vi tapte 24-26 mot Charlottenlund på hjemmebane tidligere i sesongen. En av få kamper i år hvor vi både scoret og slapp inn færre mål enn det vi statistisk sett skulle gjøre. Men siden den kampen ble spilt før jeg innførte den politiske måten å lese statistikk på vil ikke den kampen være et bevis på at statistikk av og til lyver.

Vi har nå etter 15 spilte kamper og oppnådd 18 poeng, det er nøyaktig like mange poeng som Charlottenlund har fått på sine 15. Men de ligger foran oss på målforskjell. Så langt i sesongen har vi scoret 26 mål mer enn trønderne, mens de har sluppet inn 34 mål mindre enn oss. Etter neste serierunde vil det se annerledes ut. Med vår statistisk forventede 31-29 seier vil vi ha 20 poeng mot deres 18, og vi vil da ha scoret 28 mål mer enn trønderne og vi har kun sluppet inn 32 mål mer enn dem.

Så basert på statistikk benytter jeg anledningen til å allerede nå gratulere gutta med en strålende 31-29 seier i Trondheim neste tirsdag.

Adrian stenge kassa og Jonas scora i siste sekund

Nok statistikk nå og tilbake til selve kampen mot Viking TIF. Som nevnt kan vi være ganske glade for 31-31 til slutt. Vi lå under med ett mål da det sto 13 sekunder igjen på klokka, og Tomsen slang det grønne time-out kortet på bordet. Den planen Tomsen og Martin da tegna opp på taktikktavla fungerte 100 %, og høyreslegga til Jonas redda et poeng, noe som der og da føltes som en seier. Nå noen timer etter kampen føles det litt annerledes, og det kjennes litt surt og ikke ha vunnet kampen. Jeg har ikke talt opp, og jeg kommer ikke til å gidde å gjøre det, men vi hadde et bra høyt antall med tekniske feil og åpne bom gjennom hele kampen. I forrige kamp, hjemme mot Sandnes, hadde vi knapt nok bom og få tekniske feil. Vi må faktisk tilbake til litt statistikk. Statistisk sett opplever nemlig et lag aldri to helt like kamper etter hverandre, og det betyr at vi ikke kommer til å gjøre like mange feil og bom i neste kamp mot Charlottenlund. Det igjen beviser at den statistiske beregningen jeg gjorde litt lenger opp i denne teksten kommer til å stemme. Vi vil vinne 31-29.

Det var ganske mye positivt å ta med seg etter kampen mot Viking TIF også. Adrian spilte strålende i mål. Han sier selv til ØB etter kampen at han trener 2-3 ganger i måneden og sånn sett er han i ferd med å bli mitt store idol. Benjamin spilte også en helt fantastisk 1. omgang og fortsatte med den ville uttellingen han hadde mot Sandnes. Martin var god i angrep hele kampen og Jonas traff bra på sine skudd, og ikke minst avsluttet han kampen på aller beste vis.

Og det er ikke direkte negativt at kebabrullen til Balkan selger bra i kiosken.

Martin var god i angrep hele kampen

Schønfeldt fikk være med å varme opp, og Tytingvåg gjør det bra på trening

I tillegg til det positive vi fikk se på banen og i kiosken var det et par ting til som varma skikkelig. Magnus Schønfeldt var tilbake, riktignok bare på oppvarmingen, spillerpresentasjonen og på benken. Men sjelden har jeg sett en fyr, som på forhånd visste han ikke kom til å få spille, være så glad. Det er veldig godt å ha deg tilbake på banen Magnus, og vi gleder oss til å se deg være med å spille på ordentlig også. Keeperhelten Adrian, som naturlig nok fikk mest oppmerksomhet av alle etter kampen, fortalte til ØB at Erlend Tytingvåg er tilbake og gjør det bra på treningen om dagen. Det er også en skikkelig gladsak. Det er ingen jeg unner litt medgang nå mer enn Erlend og Magnus, og jeg kommer til å få klump i halsen og tårer i øyekroken den dagen jeg ser de to gutta tilbake på banen. Da får vi heller leve med at vi må finne en ny makker til Fossnes som kommentator på HandballTV, og den makkeren skal ikke være en ny skadet håndballspiller. Vi gleder oss selvfølgelig også veldig til Eirik er tilbake på banen og borte fra kommentatorboksen, men det tar nok litt lenger tid. Jeg glemte forresten å sjekke hvordan det går med foten til Sander Smestad. Men jeg tipper også han er snart tilbake igjen.

For statistisk sett har ikke et håndball-lag fire spillere med så uflaks.

Jonas traff bra på sine skudd, og ikke minst avsluttet han kampen på aller beste vis.
Adrian Ark Saastad - BB

Follo – Viking TIF 31-31 (17-16)

Follo HK: Vladan, Halvard 1, Bjørnar, Anders 3, Magnus, Martin 9, Adrian, Kasper 3, Dag, Benjamin 8, Tobias, Jonas 6, Victor 1 og Magnus S.

Follo Media-ballene:

*** Adrian Ark Saastad
** Martin Lysdal Hansen
* Jonas Strøm Tjernshaugen
* Benjamin Hallgren

For Follo Media 20.1.2019

Tekst: Magnus Gulliksen

Foto: Tor Solstad